Recepten

Waarom jij en je kids meer peer zouden mogen eten + recept

Als je The Journal 2022 al gelezen hebt dan weet je hoe eten met de seizoenen je gezondheid ondersteunt. En hoewel het in alle seizoenen belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen, is de herfst het allerbelangrijkste seizoen om voor jezelf te zorgen. In dit artikel lees je waarom dit is, hoe je dit doet en wat het eten van peer hiermee te maken heeft. Onderaan dit artikel vind je een lekker ontbijtrecept voor een gezond en verwarmend herfst ontbijt met peer. 

Wat de Chinese Geneeskunde ons leert op macro en micro niveau

Voordat ik (Hanneke, founder van Rock Your World) startte met mijn studie tot Ayurevdisch therapeut, volgde ik een 7-daagse introductie in Chinese Geneeskunde. Het waren deze lesdagen waar mijn liefde voor cyclisch leven en eten volgens de seizoenen begon. De Chinese Geneeskunde (TCM) gebruikt de natuur buiten ons als metafoor om de natuur in ons te vinden. Dus wat er op macro niveau buiten ons gebeurt, brengt de Chinese Geneeskunde naar een micro niveau in het menselijk brein en lijf. Juist om onszelf en wat er binnen ons gebeurt beter te leren begrijpen. Om onze gezondheid bij de verandering van de seizoenen te blijven ondersteunen biedt de Chinese Geneeskunde handige tips& tricks.

de herfst, het element metaal en onze longen

TCM koppelt aan elk seizoen een element, emotie, kleur, meridiaan, orgaan en smaak. De gemeenschappelijke deler hierin is dat het richting geeft aan de verschillende energien van het leven. Met andere woorden: elk proces en fase heeft een energie en functie. Fases bij elkaar opgeteld vormen een cyclus en alles in ons leven is een cyclus, ook wij als mensen leven volgens een cyclus. Het onderzoeken van de verschillende processen binnen deze cycli vertellen je meer over energie. De herfst hoort volgens TCM bij het element metaal, bij loslaten en bij de longen en dikke darm. Om in de herfst gezond te blijven is het vooral belangrijk om deze organen extra aandacht te geven. Dit doe je bijvoorbeeld door bewust te ademen en frisse buitenlucht in te ademen. Zo breng je energie in je longen, wat belangrijk is omdat deze door het binnen zitten met de verwarming aan droger kunnen worden. Droge longen en te weinig zuurstof in het lijf zie je terug in grove poriën, vroegtijdige huidveroudering en vermindering in energie.

Meer info over de seizoenen lees je in The Journal

voeding die in de herfst je gezondheid ondersteunt

In de Herfst gaat de energie naar beneden en naar binnen, denk aan de blaadjes die van de bomen vallen en dat wijzelf meer tijd binnen doorbrengen. De blaadjes vallen van de bomen omdat de sappen van de bomen naar binnen trekken. De herfst is ook het seizoen van wind en droogte, volgens de TCM zijn deze twee uitdagend voor onze gezondheid en in het bijzonder voor de longen, gevoelige organen. Voeding en lifestyle tips vanuit de TCM (en Ayurveda) zijn dan ook vooral gericht op het hydrateren van je lijf en mind om die droogte en wind in balans te houden.

voorbeelden van hydraterende voeding

Soepen

Stoofpotten

Gezonde vetten zoals sesamolie, ghee, olijfolie en avocado

Water drinken

Compote

Verse vruchten

Voeding die uitdroogt zoals chips, rijstwafels, rauwkost en crackers wil je in de herfst vermijden, zeker wanneer je veel hoest, een schorre stem hebt en moeite hebt met een soepele stoelgang (de longen en de darmen zijn aan elkaar verbonden).

een hoofdrol voor de peer in de herfst

Een peer wordt niet voor niets geoogst in het najaar. Een peer smaakt zoet, is sappig en het eten van een peer biedt perfect tegenwicht aan de uitdrogende kwaliteit van de herfst. Volgens de TCM helpt peer met het verhelpen van een zere keel, het verlichten van droge hoest en het schoon houden van de longen. Sowieso is de herfst het seizoen van schoonhouden en opruimen, mentaal en fysiek.

gebakken peer als dessert of ontbijt voor jou en je kids

In TCM eet je fruit zoals peer het liefst verwarmd. Ze verdubbel je het gezondheidseffect. Onderstaand recept is heerlijk zoet en gaat zowel bij jou als bij je kids in de smaak vallen. Hebben je kinderen vaak last van verkoudheid? Zet dit recept dan regelmatig op het menu en vermijd zuivel! Zuivel is in de lente een te zware belasting (want te koud om te verteren) voor de spijsvertering en kan verkoudheid in de hand werken.

Ingrediënten

2 peren

1 el ahornsiroop

1 tl verwarmende speculaaskruiden (kaneel, steranijs, nootmuskaat)

een paar gehakte walnoten

geschaafde amandelen

een kleine citroen

zo maak je het

Verwarm de over op 175 graden

Snijd de peren in tweeën, hol ze een beetje uit en haal de pitten weg

Plaats de peren in een ovenschaal en knijp er een beetje citroen over uit

Bak de peren 15 – 20 minuten in een voorverwarmde oven

Haal ze dan even uit de oven en voeg de kruiden toe

Breng ze weer terug in de oven en laat weer 15 minuten bakken

Haal ze dan even uit de oven en voeg de ahorn, de walnoten en het amandelschaafsel toe

Stop nog heel even in de oven totdat de noten bruin zijn en haal ze er dan uit

Voeg een beetje kokosyoghurt toe (kokosyoghurt is geen zuivel) en strooi er wat granaatappelpitten overheen. Granaatappelpitten zijn superfood als het gaat om het balanceren van hormonen en vooral voor vrouwen die nachtzweten een fruit wat ze dagelijks mogen eten.

Dit recept kun je dagelijks in de herfst eten of de dagen voor je menstruatie als hulpmiddel om van binnenuit verwarmd te blijven. De fase voor je menstrueert wordt de luteale fase genoemd en is qua energie vergelijkbaar met de herfst. Leer meer over de vrouwelijke cyclus en de connectie met de seizoenen in The Journal. 

 

 

 

 

LEES OOK