How to

5 x tips: afrekenen met perfectionisme doe je zo

Perfectionisme, herken je dat? De behoefte om alles in het leven perfect te willen doen is vermoeiend en zorgt voor onnodige stress. In onze workshops en retreats zien we steeds weer hoe perfectionisme het waarmaken van dromen in de weg staat. Sommigen vrouwen beginnen ergens al niet aan omdat ze bang zijn dat ze iets niet perfect doen. Zo zonde! In dit artikel leggen we uit hoe je je hang naar perfectionisme kunt temperen, onder andere met de hulp van de maancyclus. Volg onderstaande tips en reken af met perfectionisme! 

tip 1:Perfectionisme verminderen met de maancyclus

Perfectionisme is iets wat je vooral rationeel doet. Ergens perfectionistisch op reageren is vaak een automatisme vanuit je onderbewuste, iets wat na een ervaring een herinnering in je lijf is geworden, dit kan weer een patroon vormen. Het goede nieuws: patronen kun je doorbreken. Om patronen te doorbreken heb je de juiste vragen nodig en tijd om jezelf de vragen te stellen. Met de juiste vragen krijg je inzicht in jezelf en zie je met een helikopterview hoe perfectionisme je in de weg kan zitten. Een manier om jezelf vragen te stellen is journalen rondom nieuwe maan. Dit is de cyclus waarin onze intuïtie hoger is dan in andere maanfases en we makkelijker contact maken met ons onderbewuste. En intuïtie, dat is dé tegenhanger van je ratio.

sterrenbeeld maagd
sterrenbeeld maagd

vervolg tip 1: Perfectionisme verminderen, zelfinzicht vergroten met de maancyclus

Elke nieuwe maan staat in een ander sterrenbeeld. Ieder sterrenbeeld heeft een eigen thema. Binnen dit thema kun je jezelf specifieke vragen stellen en steeds een ander levensgebied uit lichten. Het leuke is: er zijn 12 sterrenbeelden en door een jaar lang elke nieuwe maan stil te staan bij het symbolische thema van het sterrenbeeld waar de betreffende maan in staat, doorloop je zo in een jaar verschillende thema’s en kom je in 12 maanden steeds meer over jezelf te weten.

Luister deze podcast over de nieuwe maan in Maagd, deze gaat specifiek over afrekenen met perfectionisme. 

tip 2: ga voor jezelf zorgen

Perfectionisme komt vaak voort uit een gevoel dat je (nog) niet goed genoeg bent. Alsof je eerst iets ‘moet’ behalen voor je jezelf verzorging mag geven. En dat kan best ver gaan: zo kun je jezelf, onbewust, weerhouden van rust nemen omdat je onderbewuste ‘denkt’ dat je alleen iets waard bent als je productief bent.

Hanneke Peeters: ” In mijn 1 op 1 sessies zie ik zelfs dat problemen met de spijsvertering hier ook vandaan komen: er is geen basis rust in het lijf waardoor vrouwen vaak ook niet de tijd nemen voedsel echt binnen te krijgen. Jezelf rust geven doet wonderen voor een spijsvertering en blijkt ook vaak dé oplossing voor een opgeblazen buik. “

TIP 3 – ga voor DAGELIJKSE ROUTINES

Als vervolg op tip 2 en antwoord op een veelgestelde vraag die vooral vrouwen hebben: wanneer en hoe moet ik dan eigenlijk voor mezelf zorgen? Een antwoord: begin gewoon, wacht niet op hét juiste moment en zorg gedurende de hele dag voor je eigen gezondheid. De manier waarop je door de dag beweegt biedt je elke dag de mogelijkheid tijd en aandacht naar jezelf te brengen. Routines vormen hierbij een perfecte stok achter de deur. Het zijn de momenten waarop je contact maakt met jezelf, op adem kunt komen en je mindset kunt versterken voor de rest van de dag. Die routines hoeven niet veel tijd te kosten. Ook jouw dagelijkse kopje koffie of thee kan een routine en moment voor jezelf zijn.

Meer over routines leren en daadwerkelijk integreren? Volg deze instacourse en start deze herfst eindelijk met een dagelijkse ochtendroutine.

Be Zen spray travel size 10ml

tip 4: gebruik geur om af te rekenen met die perfectionistische stem

Perfectionisme is een gedachte die opkomt vanuit je onderbewuste, het is een mechanisme die voortkomt vanuit spanning. Door je bewust te worden van je gedachtes, welke je wilt houden en wilt los laten kun je jezelf meer rust gaan gunnen. Zo kun je je headspace steeds opschonen zodat je minder gedachtes hebt en meer ruimte vrij hebt voor focus. Geur is hierin een hulpmiddel. Heb jij bijvoorbeeld een herinnering nodig om te blijven ademen en ontspannen op drukke dagen? Zet dan de Be Zen spray op je bureau in het zicht. Zet je wekker op je telefoon en als deze gaat spuit je een beetje Be Zen om je heen. Deze spray helpt je om heel even uit je hoofd te komen en je ademhaling te verdiepen. Op energetisch niveau helpt deze geur je terug te verbinden met jezelf en de energie (van al het denken wat je op een werkdag doet) naar beneden te brengen. Perfectionisme wordt vaak erger als je meer spanning ervaart en meer in je hoofd gaat leven. Hoe vaker jij met (korte) ontspanning jouw energie naar beneden kan brengen, hoe minder perfectionisme.

Shop jouw Be Zen spray hier en start makkelijk met dieper ademhalen en ontspannen op drukke dagen. 

tip 5; leef met de seizoenen om perfectionisme te managen

Heb je zelf weleens gemerkt dat er jaargetijden zijn waarin je meer of minder perfectionistisch bent? Zonder dat je het misschien door hebt, speelt het weer een grote invloed op hoe je je voelt. Veel wind kan je onrustig maken, door teveel hitte kan je sneller geïrriteerd zijn en veel natte dagen achter elkaar kunnen je een zwaar gevoel geven. De verschillende weertypes kunnen ons stress geven en als je je minder goed voelt,  heb je vaak de neiging om nóg meer dan anders vast te willen houden aan de verwachtingen die je jezelf oplegt. Door bewust met de jaargetijden mee te leven en food & lifestyle tips te volgen die specifiek voor dat seizoen van toepassing zijn kun je stress verminderen en meer in flow meebewegen.

Wist je dat de herfst hét seizoen is van leren loslaten? In deze insta course leer je hoe dagelijkse routines en leefstijl je helpen met loslaten. 

LEES OOK