Recepten

Stress? Met dit recept en deze tips verlaag je je stress hormoon

Stress. Bij veel (ambitieuze) vrouwen is stress onderdeel van hun leven geworden. En dat is niet erg, want een beetje stress geeft ons focus en het behalen van een belangrijke deadline geeft ook een groot gevoel van voldoening. Alleen de mate van stress en de moeite die we hebben om stress los te laten is niet oké. Sterker nog teveel stress is dé nummer 1 reden achter het niet kunnen verliezen van gewicht, weinig energie, hormonale onbalans en andere stress gerelateerde klachten. In dit artikel lees je hoe je stress met de hulp van voeding vermindert. Als bonus ontvang je een recept wat helpt stress te verlagen. 

stress hormonen

Stress verminderen? Deze voedingstips helpen en zijn echt haalbaar!

tip 1: stess vrij eten – kauw langzamer

Hoe beter we onze voeding kauwen, hoe fijner onze spijsvertering dat vindt. Heb je vaak een opgeblazen buik? Dan kan het weleens de reden zijn dat je veel te weinig kauwt en te snel doorslikt. Vaak staat snel eten gelijk aan een snel leven: je hebt het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten waardoor je maar snel en met weinig aandacht je maaltijd naar binnen werkt. Let’s change that en maak van iedere maaltijd een rustmoment. 

tip 2: Eet mee met het seizoen en verminder stress

Als je onze founder en Ayurvedisch therapeut, Hanneke Peeters, op haar instagram volgt, dan heb je misschien dat ze veel bezig is met cycle living. Dit is een methode, o.a. vanuit Ayurveda, om mee te bewegen met de seizoenen en de vrouwelijke cyclus om de stress belasting op je lijf te minimaliseren. Hoe dit precies zit legt Hanneke uit in haar nieuwe journal. Deze verschijnt in oktober 2021. Schrijf je hieronder alvast in om er zeker van te zijn dat je deze handige wellbeing tool niet mist.

Tip 3: focus meer op wat goed voelt en minder op wat stress geeft

Er is maar 1 jij. Die jij weet het allerbeste wat haar lijf nodig heeft en het beste functioneert. Leer te luisteren naar je lijf en ga experimenteren met welke voeding je een goed en voldaan gevoel geeft. Houd bijvoorbeeld een eetdagboekje bij in je journal van 2021 om inzicht te krijgen in de relatie tussen wat je eet en hoe je je voelt.

Stress vrij koken? Probeer dit heerlijke recept!

Dit is een super gemakkelijk, lekker en snel te maken recept. Het is afkomstig uit Alles draait om je hormonen van Rineke Dijkinga, een heel fijn kookboek. Maak wat meer van dit recept en houd wat over voor je lunch van morgen.

Dit heb je nodig:

quinoa

2 uien

2 tenen knoflook

1 lepel kokosolie

1 biologisch bouillonblokje

2 tl kerrie

1 tl kurkuma

1 tl nootmuskaat

250 gram kastanjechampignons

400ml kokosmelk (bio)

een flinke hand bieslook

peper & himalayazout

500 gram gekookte sperziebonen

zo maak je het:

Kook de quinoa volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Pel de uien en de knoflook en snijd ze fijn. Fruit ze in de kokosolie in een koekenpan met deksel. Doe na een paar minuten het bouillonblokje, de nootmuskaat, de kerrie en de kurkuma erbij. Laat pruttelen.

Maak ondertussen de champignons schoon en snijd ze in vieren. Voeg ze dan toe aan de pan met uien en knoflook. Doe na 2 minuten de kokosmelk erbij. Laat warm worden.

Serveer met de sperziebonen, wat hennepzaadjes, gehakte noten en de bieslook.

 

LEES OOK