Ayurveda

Tong schrapen: een selfcare ritueel uit de Ayurveda voor het verbeteren van de spijsvertering

Tong schrapen, een Ayurvedisch selfcare ritueel voor het verbeteren van je spijsvertering en je adem. Tong schrapen doe je met een tongue cleaner, deze is gebogen in een U vorm om bacteriën en afvalstoffen van de oppervlakte van de tong te verwijderen.  Ayurveda adviseert een koperen tong schraper omdat koper een anti bacterieel metaal.

De voordelen van tong schrapen op een rij:

verbetert de geur van je adem

Slechte adem komt meestal vanuit de bacteriën op het eind van een tong, tong schrapen vermindert de hoeveelheid bacteriën waardoor de kwaliteit van je adem verbetert.

Dit komt doordat je met het schrapen van je tong het laagje afvalstoffen wat zich ‘s nachts op je tong verzamelt verwijdert, juist door de unieke vorm die een tongue cleaner heeft. In Ayurveda noemt men afvalstoffen ama, hoe meer ama iemand heeft, hoe meer problemen er met de gezondheid zijn. De meesten Ayurvedische selfcare rituelen zijn dan ook gericht op het verminderen en voorkomen van ama.

Shop jouw koperen tongue cleaner hier. 

je proeft meer en beter

Wanneer je de dagelijkse afvalstoffen op je tong niet verwijdert, krijg je een ophoping van ama. Deze verminderen  de kwaliteit van je smaakpapillen. Je smaak is een belangrijke factor in je gevuld en gevoed voelen. Wanneer je niet goed proeft, zal je of meer eten dan je nodig hebt of je onverzadigd blijven voelen waardoor je brein een loopje met je kan gaan nemen. Je kunt bijvoorbeeld prikkels van buitenaf gaan zoeken om maar dat gevoel van verzadiging te krijgen.

tong schrapen

speelt een rol in een goede mondhygiëne

Combineer tong schrapen met flossen en tandenpoetsen en verbeter de kwaliteit van je gebit en tandvlees.

draagt bij aan een goede spijsvertering

In Ayurveda vormt een goede spijsvertering de basis van een goede gezondheid. Ze zeggen dat je niet bent wat je eet, maar wat je verteert. Een goede vertering begint bij smaak en het activeren van je zintuigen, je hele lichaamsintelligentie is namelijk gebouwd op het activeren van je zintuigen zodat alle radertjes in je lijf gaan draaien en het precies weet wat het doen moet om dat wat je eet om te zetten in energie. Een Ayurvedische ochtendroutine, waarvan tong schrapen een belangrijk onderdeel is, is gericht op het activeren van deze zintuigen. Het dagelijks gebruik van de tongue cleaner stimuleert de energiebanen op je tong welke het spijsverteringsvuur op aan zet. Dit vuur speelt een belangrijke rol in het managen van je energie. Dat is ook de reden dat je je meer wakker voelt na het schrapen van je tong.

Conclusie: het schrapen van je tong kost nog geen minuut van je dag en vormt daarmee een makkelijk selfcare ritueel met een positieve invloed op je hele gezondheid. 

Shop jouw tongue cleaner hier.

 

LEES OOK