Ayurveda

Hoe je bij jezelf komt én blijft met de hulp van Ayurveda

Dikke kans dat je al kennis hebt gemaakt met Ayurveda, maar dat je je afvraagt hoe je er het beste mee begint, wat het voor jou kan betekenen en (dé hamvraag) welke type jij bent. In dit artikel vertel ik hier meer over en deel ik hoe Ayurveda je helpt om thuis te komen bij jezelf!

AYURVEDA & DE TYPES

Ayurveda kent drie archetypes: Vata, Pitta en Kapha. Deze types bestaan ieder uit twee elementen. Als je de Selfcare Journal thuis hebt en mij al langer volgt, ben je helemaal op de hoogte van de verschillende elementen. Zo niet, hier volgt een korte uitleg. Vata is lucht en ether, Pitta is water en vuur, Kapha water en aarde. Alles in de natuur en in ons (want wij zijn onderdeel van de natuur) is opgebouwd uit deze elementen. Ieder element heeft een kwaliteit, lucht is bijvoorbeeld licht en vuur is warm, je verdiepen in deze kwaliteiten is de eerste stap om Ayurveda beter te leren begrijpen. De 3 types, of dosha’s, leven ook in jou en vaak zijn er 1 of 2 dosha’s dominant. Deze dominantie bepaalt je persoonlijkheid en herken je ook terug in hoe je eruit ziet. Zo herkennen Ayurvedische artsen en therapeuten bijvoorbeeld aan de vorm van je ogen en gezicht welke dosha in grotere mate bij jou aanwezig is.

ayurveda hormonen selfcare hanneke peeters
15 april: online workshop Ayurveda & Hormonen

DE TYPES BIEDEN HULP OM BIJ JEZELF TE KOMEN

Wanneer je meer leest en leert over Ayurveda ga je herkennen welk type of types (meestal zijn er 2 dominant) in jou leven. Dit begrijpen geeft vertrouwen in jezelf, het is alsof je hierdoor de toestemming voelt om meer jezelf te zijn. Hoe meer je over jezelf weet, hoe makkelijker het is om bij jezelf te blijven. Je verliest namelijk geen energie aan iemand zijn die je niet bent (in mijn ogen de grootste energievreter), maar leert jezelf te accepteren.

Leer hier meer over jouw type(s).

de types komen ook terug in je cyclus, de seizoenen en in de dag

Vata, Pitta en Kapha bieden ook een kader om de verschillende energie binnen de vrouwelijke cyclus, de seizoenen en de dag te begrijpen. Zo wordt Pitta Dosha met de elementen water en vuur gelinkt aan de Zomer wanneer de Zon (vuur) op haar krachtigst is en aan de ovulatie binnen de vrouwelijke cyclus. In Ayurveda & Hormonen leer je hier meer over en deel ik hoe PMS en overgangsklachten ook weer gelinkt worden aan een dosha en wat je kunt doen om deze klachten te verminderen.

ZO BEGIN JE MET AYURVEDA

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat jij continu in beweging bent en dat voeding, lifestyle, levensfase én het seizoen invloed hebben op jouw oorspronkelijke dosha of doshas. Zo kan het zijn dat je van nature meer de kwaliteiten van Pitta Dosha bezit, maar dat door de manier waarop je leeft en eet een andere dosha meer dominant is geworden. Naast het herkennen van jouw type moedig ik je dan ook aan om eerst meer te leren over het grotere kader wat Ayurveda biedt: het herkennen van de elementen en hun verschillende kwaliteiten. Luister deze podcast voor meer informatie of doe mee met 1 van de workshops. Een overzicht van de workshops vind je hier.

LEES OOK