Ayurveda

Selfcare tips voor de winter

De winter hoort bij het element water, het is de tijd van Yin, dat wil zeggen een periode van rust en opladen. Volgens de TCM en Ayurveda heeft elk seizoen een functie, het aanpassen van je leefstijl aan de winter helpt je gezondheid in balans te houden. Het uitgangspunt van cyclisch leven is de afwisseling tussen yin en yang, rust en activiteit. Juist om de dagelijkse hectiek bij te kunnen houden. Voor het gezond houden van de voortplantingsorganen is vooral voor vrouwen die yin energie essentieel. Is je libido laag? Valt je haar uit? Zijn je nagels broos en heb je onderrugklachten? Dan heb je zeker te weten meer yin in je leven nodig.

In dit artikel deel ik 3 tips die yin vermeerderen en makkelijk toepasbaar zijn. 

Zorg voor beweging in de buitenlucht

De dagen zijn korter waardoor we minder daglicht tot ons nemen. Daarnaast zijn er meer dagen waarop het buiten ‘zwaarder’ voelt, denk aan donkere dagen en de luchtvochtigheid. Volgens Ayurveda hoort zwaarte, een yin kwaliteit, bij Kapha, de dosha die verantwoordelijk is voor de bouwstenen in ons leven en lijf. Zonder een stevig fundament storten we in. Het omgekeerde is ook van toepassing: teveel zwaarte maakt ons somber en zorgt ervoor dat we niet meer vooruit komen. Ayurveda gaat uit van balans door het toevoegen van het tegenovergestelde. In het geval van zwaarte (de natuurlijke energie van de winter) breng je dus lichtheid aan in de vorm van buitenlucht (=licht) en beweging (=ruimte maken=lichter maken).

Luister deze (korte) podcast voor aanvullende tips.

Rust, rust en nog een rust

Yin is de energie van ontvangen en reflecteren. Het is een tijd om jezelf terug te trekken en stil te staan bij dat wat je gelukkig maakt. Dit laatste verwarmt je hart en houdt je gemotiveerd. In de winter ontvang je je dromen en in de lente ga je aan de slag met het uitwerken van deze verlangens. Daar moet je dan natuurlijk wel de energie voor hebben en daarom is die rust in de winter zo belangrijk. Dat is je oplaadmoment om te knallen in het voorjaar en de zomer.  Maak rust pakken makkelijk: doe gewoon minder dan je denkt te ‘moeten’ doen. En natuurlijk helpen yin yoga, meditatie en stilte momenten enorm. Maar belangrijker is dat wat je dagelijks doet: je mindset rustiger maken. Meer hierover leer ik je in Selfcare in de Winter.

Gebruik de kleur en geur van citrusvruchten

Kapha is de dosha die betrekking heeft op de elementen aarde en water. Het wordt vertaald als ‘dat wat verbindt’. Kapha brengt structuur, stabiliteit en verbinding. Het is de energie van opbouw, die vergeleken wordt met lijm en belangrijk is voor herstel en bescherming. In ons lijf wordt deze dosha gelinkt aan de borst, keel, longen, slijmvliezen, lymfen, vet-en bindweefsel. Kapha hebben we allemaal in ons, het is de energie die ons kalm, liefdevol, geduldig en stabiel maakt. Als kapha uit balans is ontstaat er stagnatie, vochtophoping, verstopping en weerstand tegen verandering.  De kleur en geur van citrusvruchten zijn stimulerend en vormen een krachtige tool om kapha weer in balans te brengen. Gebruik bijvoorbeeld dagelijks, in de ochtend, na het tandenpoetsen de Be Happy of New Moon Spray. Alletwee bevatten ze etherische oliën van citrusvruchten zoals Grapefruit, Citroen en Mandarijn.

Meer leren en ervaren over yin? Doe dan mee met Selfcare in de Winter. In dit online retreat deel ik food&lifestyle tips en doen we een aantal Selfcare Practices om yin te vergroten. Boek je ticket hier. 

LEES OOK