Recepten

Kerstkoekjes bakken met kids + tips om samen te ontspannen

Fitz is jarig op 2 december, dat maakt Sinterklaas een extra spannende tijd voor hem. Ik deelde dit op insta en kreeg zoveel vragen over hoe ik hier mee omga dat ik jullie in deze column vertel hoe ik dat doe.

Alleen geïnteresseerd in het recept voor de kerstkoekjes? Scroll dan helemaal naar beneden!

Allereerst: hoe ik mij voel is cruciaal met betrekking tot hoe mijn kids zich voelen, dus hoe meer ontspannen ik ben, hoe relaxter zij zijn. Nu vond ik de afgelopen drie weken behoorlijk pittig en moest ik, eerlijk is eerlijk, alle zeilen bij zetten om zelf gegrond en kalm te blijven (overigens heb ik sinds deze week ineens weer bakken met energie).

Dan de kids….

Toen het Sinterklaas journaal begon, keken we eerst gezellig met z’n vieren, maar we merkten al vrij snel dat Lou daarna niet makkelijk in slaap kwam. Net als wij, hebben ook kids de tijd nodig om te unwinden, samen tv kijken is heerlijk, maar kan voor die kleintjes echt teveel indrukken geven. Dus probeerden we Louie eerder in bed te leggen zodat Fitz rustig het Sinterklaasjournaal kon kijken. Dat ging beter, maar Louie had nog steeds moeite met in slaap vallen. Net voor Sinterklaas was Fitz dus jarig, had hij zijn kinderfeestje en vierden we ‘s avonds met mijn moeder Sinterklaas. Vanwege alle opwinding (en een chocolaatje om half acht) sliep Louie die avond pas om 22:30 uur. Fitz was die avond en de ochtend erna ook overprikkeld en verdrietig omdat zijn verjaardag alweer voorbij was.

Op deze dagen (in de aanloop, de dag zelf en daarna), probeer ik:

Zoveel mogelijk een soort van ritme te houden door de jongens voor het slapen in bad te doen met onze Calming Body & Bath Oil

Schermen af te wisselen met buitenspelen, spelletjes en creatieve bezigheden (kleien, kwartetten, koekjes bakken, puzzelen, kleuren)

Heel veel hun voetjes aan te raken om ze te helpen met gronden en in hun lijfje te komen. Tip: doe het tussendoor en nonchalant als je samen op de bank zit. Bij kindjes die heel snel overprikkeld zijn kun je er dagelijks een ritueel van maken om voor het slapen de voetjes in te smeren met Calming Body & Bath Oil. Dit is de beste olie om te ontprikkelen + de aanraking en oprechte aandacht van een ouder vinden de kinderen heel fijn en geeft een gevoel van veiligheid.

De jongens veel water te laten drinken. Het is superbelangrijk dat ze gehydrateerd blijven. Stel je kind heeft geen goede stoelgang, check dan of hij/zij genoeg water drinkt. Ik koop ook altijd appelsap pakjes die flink aangelengd zijn met water en die drinken ze alleen bij feestjes of in het weekend.

Komkommer voor het avondeten en soms avocado bij het ontbijt zodat ze alvast groenten binnen hebben. Ze zijn allebei niet zulke goede eters. Maar speltpasta, boekweitpannekoeken, broccoli, boontjes, kipworstjes en groentenwraps (van AH) gaan er altijd in.

Geen zoet op brood, wel af en toe appelstroop voor Fitz. Ik heb geluk dat Louie gek is op hummus en Fitz eet vaak bio kipfilet of een eitje. Sowieso probeer ik suiker te minimaliseren (Clint is wat minder streng dan ik ;))

Te luisteren naar wat ze nodig hebben door simpelweg oprechte aandacht aan ze te geven. Soms vraag ik ook letterlijk: wat heb je van mama nodig, hoe kan ik je helpen?

Tot slot: 

Ik lees de kinderen iedere avond uitgebreid voor, dat is een ritueel waar zij en ik enorm van genieten. Soms liggen ze samen bij mij in bed en lees ik ze tegelijk voor, maar meestal gaat Louie dan boeven. Dus of Louie gaat eerder of Clint leest de 1 en ik de ander voor. Clint gaat vaker dan ik naast Louie liggen om hem rustig in slaap te laten vallen en soms valt hij bij ons in bed in slaap en verplaatsen we hem later.

Nog een tip uit Ayurveda voor iedere ouder: minimaliseer het gebruik van banaan, yoghurt, koude melk en andere koude dranken. Dit koelt hun spijsvertering teveel af en kan, bijvoorbeeld, de oorzaak zijn van verkoudheid. Meer (Ayurvedische) food & lifestyle tips voor de Winter deel ik in Selfcare in de Winter. 

Recept voor de kerstkoekjes met kaneel (gebaseerd op een recept van Rens Kroes)

Dit heb je nodig:

200 gr havermeel
2 ½ tl kaneelpoeder
100 gr cranberries
1 tl zuiveringszout (bakingsoda)
1 el citroensap
70 gr kokosolie, zacht
50 ml havermelk
2 el dadelsiroop (of ahornsiroop)

Zo maak je ze samen:

Verwarm de oven op 160 graden. Doe alle droge ingrediënten in losse bakjes, pak een grote mengkom en zet alles op tafel klaar. Smelt alvast de kokosolie en voeg daar het citroensap en de dadelsiroop aan toe. Doe ook dit mengsel in een bakje. Laat je kind eerst alle droge ingrediënten in de mengkom doen en dan de natte. Even roeren (misschien heeft hij/zij een handje nodig), maak er een bal van en laat hem of haar het deeg dan zelf uitrollen. Gebruik sterrenvormpjes of gingerbreadman vormpjes om er een kersttouch aan te geven. Bak in de voorverwarmde oven in ongeveer 15 minuten gaar, laat even afkoelen voor je ze eet. Op mijn persoonlijke instagramaccount vind je een koekjesbakvideo die ik opnam met Louie.

Veel plezier met maken!

De foto is via Road to Pastry

LEES OOK