Ayurveda

Tegenstellingen als medicijn – Gratitude X Ayurveda

Voor het helen van een mentale of fysieke onbalans onderzoekt Ayurveda de kwaliteiten van datgeen uit balans is. Het medicijn (in de grootste zin des woords) wat wordt voor geschreven bevat de tegengestelde kwaliteiten zodat het natuurlijke evenwicht hersteld wordt.

Een voorbeeld:  je houdt op dit moment een aantal ballen tegelijk in de lucht. Zodra je wakker wordt, sta je op standje go go go. Je drinkt een paar kopjes koffie om de dag aan te kunnen. Het kost ontzettend veel energie, denkwerk om alles goed te plannen en te regelen, snel te schakelen tussen rollen (ook omdat alles nu anders dan anders is) en fysiek kost het kracht om de handelingen uit te voeren. Bovendien staren we meer dan ooit naar schermen waardoor onze ogen (en daarmee ook de rest van ons lijf) continu overbelast zijn. Het eten wat we eten is vaker praktisch gekozen, misschien omdat je denkt dat het beter voor je is, maar de rust om echt te genieten van hetgeen je eet ontbreekt. Je hebt immers nog meer te doen. ‘s Avonds ben je moe, maar er zijn ook nog zoveel leuke en ontspannende dingendie je wilt doen, je hebt vandaag nog helemaal geen tijd gehad voor jou. Gevolg: je gaat later naar bed dan je eigenlijk zou willen en de volgende ochtend gaat de wekker vroeger dan je zou willen en word je moe wakker.  Een nieuwe dag waarbij je voor dezelfde uitdagingen staat en het voelt alsof je in een viciueze cirkel zit waar je niet uit komt.

De situatie die ik hierboven schets  heeft de kwaliteiten van veel en haast. Voel je die? Ayurveda ziet zo’n dag als een aanslag op Yin, de vrouweijke energie die staat voor de kwaliteit van rust en naar binnen keren om op te laden. Wanneer we onze Yin niet aanvullen, drogen we op. Yin staat namelijk voor juice of life. Droogte in onze geest maakt dat we ons altijd gehaast, tekort gedaan, angstig, bezorgd en eenzaam voelen. Droogte in ons lijf veroorzaakt allerlei klachten zoals ‘s nachts vaak wakker worden om te plassen, kou, lage onderrugpijn, rimpels, een droge huid, krakende gewrichten, moeite met de stoelgang, een onregelmatige cyclus en weinig libido.

Tegengesteld aan veel en haast zijn minder en vertraging. In alle dagelijkse handelingen zou je de kwaliteiten van minder en vertraging kunnen brengen om je lijf en geest de kans te geven die juice of life op te vullen. Zo wordt Selfcare niet alleen mediteren, in bad gaan, een serie kijken, wijn drinken, maar in alles wat je dagelijks doet kan je de vertraging brengen.

Met de vertraging komt de gronding, het in het hier en nu zijn.  Bewust stilstaan bij dankbaarheid is een manier om dit te oefenen. Bovendien heeft dankbaarheid de yin kwaliteit van zacht, warmte, verzorgend en naar binnen keren. Je voelt op dat moment aan wat echt belangrijk voor je is.  Alles wat je aandacht geeft groeit, dus wanneer je stilstaat bij het gevoel van Yin kan je het vanuit daar vermenigvuldigen om uiteindelijk meer rust, liefde, vertrouwen, overvloed in het dagelijks te ervaren.

Op IGTV vind je korte filmpjes van hoe ik oefen met het beoefenen van dankbaarheid. Doe je mee?

Afbeelding: pagina uit de Selfcare Journal 2021

LEES OOK