Recepten

Alles over Pompoen, dankbaarheid + recept voor Pompoen-Kokos Muffins

Als je in het bezit bent van de Selfcare Journal 2020, dan heb je al gelezen waarom ik fan ben van Pompoen. Voor diegene die het nog niet weten, blijf lezen 🙂

Pompoen is een aardende vrucht en bevat veel Vitamine C, vezels en bètacaroteen (beschermt ogen en vele andere weefsels en is de stof waaruit we Vitamine A maken). Vitamine A is o.a. nodig voor gezonde haren en slijmvliezen.

In de Herfst maken we minder serotonine aan. Klachten zoals moeite met inslapen of je somber voelen, kunnen tekenen zijn van een tekort aan serotonine. Pompoen bevat een stof waaruit we serotonine kunnen aanmaken, daarnaast zet Pompoen de circulatie van energiebanen aan, met name die van het spijsverteringssysteem. Pompoen herstelt het evenwicht in het lichaam en kalmeert Vata, de dosha die Ayurveda verbindt aan de Herfst en de elementen lucht en ether.

Alles in je lijf werkt samen en houdt verband met elkaar, door je voeding & lifestyle aan te passen aan het seizoen, help je je lichaam mee te bewegen in het natuurlijke ritme zodat jij je goed en energiek voelt. In de Selfcare Journal 2021 vind je meer info en inspiratie over de seizoenen.

Belangrijkste uitgangspunt is: de Herfst en Winter representeren de kwaliteiten van Yin. Rust, reflectie, terug trekken en opladen. Daarbij speelt niet alleen wat je eet, maar ook hoe je eet en wat je op een dag doet (yin versus yang) een grote rol.

Een manier van rust pakken is het creëren van een 5 minuten Selfcare Routine waarbij je stilstaat bij dankbaarheid. Door het beoefenen van dankbaarheid laat ons brein serotonine en dopamine vrij, neuro transmitters die een rol spelen in hoe we ons voelen. In het kader van onze Gratitude Month, deel ik (Hanneke) iedere maandagochtend in November op ons insta account een Selfcare Routine met je, zodat ik je kan begeleiden naar dankbaarheid.

En dan nu…het (vata balancerende) recept voor Pompoen-Kokos Muffins. Bakken staat wat mij betreft in mijn top 10 van Selfcare activiteiten. Weinig werkt zo meditatief, vervullend en rustgevend als bakken. Toch? Tip: bak ze dit weekend (Halloween & Volle Maan in Stier) alleen of met je kids.

Veel plezier met maken (en opeten!)

Voor 12 muffins heb je nodig:

Droge ingrediënten

60g amandelmeel

65g gerapte kokos of kokosmeel

70g boekweitmeel

1tl bakpoeder

1 tl baking soda

1tl kaneel

1/2 lepel versgeraspte nootmuskaat

1/2 tl gemberpoeder

1/2 tl vanille

een snufje Himalaya Zout

Natte Ingrediënten 

140 gram pompoenpuree (ik leg altijd een hele pompoen in de over, met schil en al en dan laat ik ‘m zacht worden en hol ‘m uit. Maak soep van wat je over hebt)

2 eieren

5 el maple syrup (als je dit weg laat en het beslag in een cakevorm stopt, krijg je wat hartiger pompoenbrood)

80ml kokosolie

250ml kokosmelk

rasp en sap van een halve sinaasappel (kies een bio ivm het gebruiken van de schil)

Optioneel 

Rozijnen, dadels en/of walnoten

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden, was de schil end snijd de pompoen in twee helften en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak tot de pompoen zacht is, afhankelijk van de grootte is dat tussen de 20 en 40 minuten. Schep het vruchtvlees met pitjes uit de pompoen.

Verlaag de temperatuur van de oven tot 180 graden. Vermeng alle droge ingrediënten. Klop de eieren in 1 minuut los, terwijl je blijft roeren voeg je de rest van de natte ingrediënten toe. Meng het droge met het natte mengsel met een spatel door elkaar en voeg walnoten, dadels en/of rozijnen toe.

Zet de muffinvormpjes klaar en verdeel het beslag over de vormpjes, ongeveer 2 el per muffinvorm. Bak ongeveer 22-25 minuten in de voorverwarmde oven. Eet als snack of maak er een uitgebreid Sunday Breakfast van en serveer de muffins met in ghee gebakken (vata balancerend) appeltjes en een dot kokosroom. Kokosroom maak je door het dikke gedeelte uit een blik kokosmelk los te kloppen met een scheutje Maple Syrup.

Deel je jouw pompoenmuffins met mij via insta? Vind ik leuk!

P.S. De Selfcare Journal voor 2021 shop je hier. 

 

LEES OOK