Recepten

Ayurvedische recepten om de winter door te komen

Ik ben fan, dus misschien heb je dit kookboek al een paar keer op onze insta voorbij zien komen: Holy Happy Belly. Dit boek bevat heerlijke Ayurvedische recepten en zijn makkelijk te maken. Ik heb geen aandelen in dit boek, word niet gesponsord, ben gewoon ongelooflijk blij dat het er is (aangezien ik minstens 1 keer per week de vraag kreeg of ik nog een goed Ayurvedisch kookboek wist :)).

We zitten midden in de winter dus is warm ontbijten key om jezelf energiek te blijven voelen. In deze Volle Maan podcast vertelde ik je ook al dat ontbijten met yoghurt in de winter echt een no go is.

Om je op weg te helpen met Ayurveda proof food, deel ik hieronder een tweetal recepten uit Holy Happy Belly.

Kruidige Havermoutpap 

Nodig:

1tl ghee (of kokosolie)

60g havervlokken

100ml rijstmelk

40g rozijnen

20g witte amandelen

2 dadels, fijngesneden

1el geraspte kokos

1 tl gemalen kardemom

1/2 tl kaneel

Zo maak je het:

Verhit de ghee of kokosolie in een grote steelpan en rooster de vlokken al roerend 3 minuten.

Voeg dan de rijstemelk toe en een scheutje warm water voor een minder zware pap. Roer kort door en voeg de rozijnen, amandelen, dadels, kokos, kardemom en kaneel toe. Laat dit op laag vuur zachtjes 10-15 minuten koken. Roer af en toe. Als je de pap te dik vindt, kun je nog wat rijstemelk of wat toevoegen.

Bij verkoudheid werkt honing slijmverminderend en kun je meer kaneel en verse geraspte gember toevoegen.

Honing pas toe voegen als de pap genoeg is afgekoeld om te eten.

Sesam-gemberkoekjes

Nodig:

4 el witte dunne tahin

4el ahornsiroop

1/2 tl vanille extract

60g amandelmeel

90g speltmeel

1/2 tl bakpoeder

rasp van 1 bio sinaasappel

1tl geraspte gember

zwarte sesamzaadjes om te versieren

30g pure choco

20g kokosolie

Zo maak je het: 

Meng de tahin, ahornsiroop en het vanille extract in een kom en roer het amandelmeel erdoor.

Meng het speltmeel met het bakpoeder in een andere kom en doe daar het tahinmengsel bij. Doe er sinaasappelrasp en gember bij en kneed met je handen goed door.

Maak 12 even grote balletjes en druk ze plat tot koekjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met de sesamzaadjes en druk die iets aan.

Laat de koekjes 30 minuten opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden en bak de koekjes in 10-12 minuten gaar. Laat ze goed afkoelen.

LEES OOK