Recepten

Herfst + Ayurveda proof: Gebakken havermout met walnoten en blauwe bessen

Warm ontbijten is zo belangrijk in de herfst en winter. Het is echt de key om je gevoed te blijven voelen op koudere dagen. Check wel even of je spijsvertering in staat is om ontbijt te verteren. Dat merk je vanzelf aan hoe je ‘s ochtends wakker wordt: met energie of vermoeid. En vraag jezelf af of je echt een honger gevoel hebt of dat je eet uit gewoonte.

Misschien heb je de voordelen van intermittent fasting gelezen, een methode om energie te behouden en af te vallen. Ik ben hier zeker fan van als je het vermoeden hebt dat je verteringsproces ergens niet helemaal klopt (bijvoorbeeld als je vaak winden/ boeren laat), maar let wel op bij lange termijn vasten en als je een vata onbalans vermoedt of vata je overheersende constitutie is.

Ik heb het vermoeden dat mensen met een vata onbalans nog verder uit balans gaan wanneer ze in de ochtend gaan vasten. Ik zal dit uitleggen: Vata staat voor de elementen lucht en ether. Als je van nature of uit onbalans (veel reizen, verhuizen, haast, periode van rouw) ‘s ochtends je maag niet vult  kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat het lucht/ether element overheersend blijft. Met als resultaat dat je je niet kunt focussen, je je spacy voelt en je een te lage bloeddruk hebt.

Terug naar dit heerlijke ontbijt! Eet dit 5 dagen lang in de ochtend voor 8:00 uur en wees je bewust van hoe je je gedurende de dag voelt. Hopelijk meer gegrond, gevuld en tevreden.

Nodig: 

50 gram rozijnen

1 el gesmolten kokosolie

225 ml amandelmelk

1 el gebroken lijnzaad

2 el ahornsiroop

1 tl kaneel

1/2 tl kardemom (stimulerend en helpt bij de vertering van zuivel en ijs). Goed bij diarree en gasvorming. Het neutraliseert ook effect van koffie (cafeïne), dus strooi het over je koffie (zeker als je vermoedt dat je vata/pitta hoog is!)

175 gram havermout

50 gram walnoten

150 gram blauwe bessen

kokosyoghurt

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een ovenschaal met bakpapier

Meng in een grote kom de rozijnen, kokosolie, amandelmelk, lijnzaad en ahornsiroop met de specerijen.

Roer daar de havermout en walnoten door en als laatste de blauwe bessen.

Giet het mengsel in een ovenschaal en strijk glad, bak in 30 minuten gaar.

Laat afkoelen en snij in stukken.

Serveer met een paar lepels kokosyoghurt.

Hier shop je Holy Happy Belly

LEES OOK