Selfcare

Piekeren & spijsverteringsproblemen: de link met Indian Summer

Het is september, dit betekent dat het eind van de zomer is aangebroken. De afgelopen weken veranderde het weer van heel zonnig en heet, naar periodes met bewolking en regen en weer naar zonnig en heet. Heel langzaam komt de herfst eraan (de blaadjes vallen al van de bomen) en we gaan van yang energie (zomer) naar yin energie (winter). Deze overgang kan voor een bepaalde onrust zorgen.

Het laatste staartje van de zomer (21 september begint officieel de herfst) is verbonden met het element aarde. De aarde geeft ons niet alleen voedsel maar geeft ook stabiliteit en kracht zodat wij ons zeker en standvastig voelen. De aarde is het fundament van ons bestaan, klachten zoals piekeren en tobben geven een verstoring in het lichaam. Spijsverteringsproblemen zijn een duidelijk signaal hiervan.

De maag en milt zijn belangrijke onderdelen van de spijsvertering voor de opname en transformatie van voedingsstoffen in energie. De maag zorgt voor het afbreken van voedsel en de vermenging met spijsverteringssappen. Daarnaast hebben de maag en de milt een functie in de distributie van voedingsstoffen en water, een belangrijke functie bij de transport van lichaamsvloeistoffen, bloed en energie uit de voeding.

De milt is een van de hoofdfilters van het bloed en speelt een belangrijke rol in de aanmaak van nieuwe bloedcellen en de aanmaak van antilichamen. De milt behoort tot het lymfatisch systeem, bij een opgezette milt is er sprake van een ziekte ergens in het lichaam. De maag en de milt horen volgens de vijf elementen leer tot het aarde element.

Wanneer de maag- en miltenergie uit evenwicht is uit dit zich in tobben, piekeren en twijfelen. Zoals het voedsel verwerkt moet worden behoren de emoties en gevoelens ook verwerkt te worden. Wanneer dit niet gebeurt treedt er een stagnatie in energie op wat weer gepieker tot gevolg heeft.

Piekeren is het ronddraaien, cirkelen van gedachten zonder dat er een eind aankomt. Dit heeft vermoeidheidsklachten tot gevolg.

Probeer deze week tijd te maken voor onderstaande selfcare tips:

 • Vraag je af wat je tobberijen zijn, schrijf alles op en probeer te achterhalen wat de onderliggende thema’s of patronen zijn.
 • Maak een lijstje van de dingen waarover je piekert of die je nog moet doen en werk ze 1 voor 1 af zodat je ze kunt doorhalen op je lijst.
 • Zorg voor voldoende rust: ga op tijd naar bed en probeer tenminste 1 minuut per dag niets te doen.
 • Volg deze week een yoga les en probeer extra bewust te zijn van je ademhaling.
 • Mocht je pranayama kennen, doe dat deze week of vraag erna bij je yogaschool.
 • Ga wandelen of neem andere lichaamsbeweging. Beweging zorgt ervoor dat afvalstoffen uit het lichaam kunnen en er geen energetische blokkades ontstaan.
 • Verwen jezelf met een bos zonnebloemen. Zonnebloemen staan symbool voor geluk.
 • Verruil je koffie voor Sint-Janskruidthee om het zenuwstelsel te kalmeren in plaats van te belasten.
 • Verbind je met een oranje calciet. Leg deze in je huis op een mooie plek of leg ‘m dagelijks onder je navel. Oranje is DE kleur van Indian Summer, is verbonden met de milt en staat heel erg voor blijdschap, genieten. Sta je jezelf toe te genieten? Oranje calciet is de steen die symbool staat voor genieten, sexualiteit en een balans tussen geven en nemen. Durf je jezelf over te geven en sta je jezelf toe te genieten? Een vraag die alles te maken heeft met sexualiteit. Een orgasme IS overgave EN genieten.
 • Gebruik mandarijnolie (maakt vrolijk) of de combinatie lavendel, geranium.
 • Boek een massage, super effectief om afvalstoffen (teveel wijntjes tijdens die gezellige stranddagen, anyone?) af te voeren en de energie in beweging te houden.
 • Probeer langzaam meer warmte in je voeding toe te voegen. Eet liever papjes in de ochtend dan fruit met yoghurt. Yoghurt kan de milt energie af koelen.
 • Neem dagelijks een moment om te aarden, met blote voeten te lopen. En masseer dagelijks, voor het slapengaan, je voeten in met deze hormoon balancerende olie. Voeten hebben alles te maken met aarde, stabiliteit. Geef ze de aandacht die ze verdienen.
 • Mediteer met de verwarmende, voedende honingcalciet op je milt, deze zit in de linker bovenhelft van je buik, net achter je maag, onder het middenrif. Je milt is direct verbonden met je stabiel voelen. En ronddraaiende gedachten zijn de opposite van jezelf geaard voelen.
 • Zorg voor warmte in je huis en in je leven. Breng iets geels in je huis (een steen, een boeket, een meubel, een kaars…). EN GA ZOVEEL MOGELIJK NAAR BUITEN!
 • Focus op de kleur geel en oranje in je voeding deze week. Wortel, pompoen, kurkuma etc…

LEES OOK