Recipes

Kitcheri: Ayurvedisch Comfort Food

Ayurveda gaat altijd over het herstellen van het natuurlijke evenwicht. Dit is een ideaal gerecht om je spijsvertering te ontlasten na een paar feestelijke dagen. Kitcheri is makkelijk te verteren, voedzaam en mungbonen nemen afvalstoffen uit je lijf mee naar buiten.

Toe aan een detox? Start de dag met een glas gekookt water (zo’n 10 minuten), ontbijt alleen als je echt honger hebt (en kies dan voor gekookte appel & peer met gember of havermout met dadels). Voor lunch en diner eet je kitcheri. Top als je zo’n reiniging combineert met een totaal relaxed dagje: sauna, wandelen, yoga, massage of een andere activiteit waarbij je een versnelling terug schakelt. Zeker nu de winter eraan komt is het belangrijk om de stilte op te zoeken!

Ingrediënten voor 6 maaltijden

500 g mungbonen (minimaal 4 uur geweekt in ruim koud water)

4 grote uien, fijngesneden

6 tenen knoflook, fijngesneden

Een stuk gember, fijngesneden

4 wortels, fijngesneden

2 stengels bleekselderij, fijngesneden

1 kop groene groenten (broccoli, spinazie, paksoi, snijbiet), fijngesneden

sap van 1 citroen

2 eetlepels ghee

1,5 liter groentebouillon

1/2 koffielepel asafoetida (bij de Turkse/ Marokkaanse/ Indiase winkel verkrijgbaar)

1 koffielepel komijnzaad

1/2 koffielepel mosterdzaad

1 koffielepel kurkuma

1 stuk kaneelschors

6 zaaddoosjes groene kardemom, zaadjes even vijzelen

1 fijngehakt bosje koriander

zwarte peper en himalaya zout

Evt. een beetje chilli als je van pittig houdt

Breng de bouillon aan de kook, voeg de mungbonen toe, zet het vuur lager en laat rustig sudderen met het deksel op de pan.

Bak alle specerijen 1 minuut in de ghee, blijf goed roeren zodat het niet aanbrandt.

Voeg uien, gember en knoflook toe. Vergeet niet te roeren!

Bak de wortel en de bleekselderij ook even mee en voeg dit mengsel dan toe aan de mungbonen.

Breng op smaak met peper, zout en koriander (laat een beetje achter voor garnering). Laat nog 15 minuten doorkoken en voeg dan de groene groenten toe.

Serveer in een kom en voeg een beetje citroensap en nog wat verse koriander toe.

Benieuwd naar meer Ayurvedische recepten? Jasmine Hemsely schreef het geweldige kookboek East by West vol met lekkere recepten EN achtergrondinfo over de Ayurveda. Aanrader!

kitcheri

LEES OOK

Events

Go deep

The ultimate way to de-stress, unwind and recharge your battery. Op 24 juni organiseert Rock Your World samen met Deephouse