Ayurveda

Ayurveda: Pitta Dosha balanceren in de zomer

In de zomer staat de Pitta dosha centraal. Door de warmte openen onze poriën zich en hierdoor vervliegt een groot gedeelte van je innerlijke vuur (je spijsverteringsvuur). Daarom heb je vaak in de zomer, vooral op de meest warme dagen, geen trek in hele maaltijden en is een salade vaak voldoende.

eet niet meer dan je lichaam kan verwerken

Luister goed naar je lichaam en eet niet meer dan je lichaam kan verwerken. Als je stelselmatig meer eet dan je verwerkt, kom je niet alleen aan, maar creëer je ook afvalstoffen (ama) in je lichaam. Deze afvalstoffen kunnen allerlei klachten, waaronder vermoeidheid, veroorzaken.

Meer tips, inspiratie en begeleiding krijg je in Meer Selfcare in 21 dagen, een programma waarin je binnen 3 weken meer tijd voor jezelf leert maken, duurzame gezonde gewoontes integreert en lekkerder in je vel komt te zitten. Koop hier je toegangsticket. 

In  de zomer is het belangrijk om voor verkoeling te zorgen, teveel vuur (Pitta) leidt tot irritatie, migraine en huidproblemen. Houd Pitta in balans door in de zomer minder verhittende voeding te eten. Maak dit niet te ingewikkeld voor jezelf en gebruik je gezonde verstand. Het gaat voornamelijk om de mate waarin je alles eet. Kies voor zoet fruit en groenten uit het seizoen en vermijd te pittig, zuur of zout voedsel. Pas vooral op met tomaten (sterk verhittend), geniet ervan, maar eet ze niet iedere dag. Eet vooral veel lichte groentegerechten met koolhydraten zoals quinoa, gierst, zoete aardappel etc. Hierbij een voorbeeld van een gerecht wat je als lunch of diner kunt serveren.

Voor 2 porties Carrot ‘noodles’:

2-3 Wortels (gebruik de Spirelli om er slierten van te maken)

2 rijpe avocado’s, in kleine stukken

1 halve mango, in kleine stukken

Een scheutje citroensap

1 el miso

Verse koriander

40g verse kiemen naar keuze

Geroosterde pompoenpitten

Roerbak de wortelslierten 1-2 minuten in een pan (gebruik kokosolie om in te bakken).

Maak de dressing door de avocado, mango, citroensap en de miso te mixen met een staafmixer.

Meng, met je handen, de wortelslierten en de dressing door elkaar. Serveer de salade met een klein beetje basmati rijst of vul een speltwrap met het mengsel.

Garneer met de kiemen en de pompoenpitten.

Meer tips om Pitta Dosha te balanceren vind je hier.

Volg je gevoel, laat al je regels een beetje los en maak er een magische zomer van!

 

LEES OOK