Podcast

She Rocks! Q & A met Annemarie Paol

Dagelijks kom ik op Instagram inspirerende vrouwen tegen, vrouwen die hun droom volgen, groeien, leren en een verschil willen maken. Deze vrouwen rocken hun wereld big time en daarom zet ik ze hier in de spotlight! De eerste Q & A is met Annemarie Paol van Paol Counseling

Annemarie Paol is counselor, coach en trainer en begeleidt vrouwen tijdens periodes van verandering.  Annemarie is er voor de vrouw die open staat voor verdieping en zingeving en ondertussen wil genieten van een rijk leven. De vrouw die houdt van mode, beauty, interieur en lifestyle én tegelijk een behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en geestelijke groei.

Om te kunnen geven (als moeder, vrouw, vriendin, onderneemster) moet je nemen. Self-care is, in mijn ogen, essentieel voor een goede balans. Hoe zorg jij goed voor jezelf? Waarmee laad jij jezelf op?

Ik zorg goed voor mezelf door als vanzelf in dialoog te blijven met mijn lichaam. Mijn lichaam is voor mij een soort kompas waarvan ik de hele dag informatie krijg. En elk jaar word ik er fijngevoeliger voor. Als ik goed oplet en in mijn lichaam blijf in plaats van in mijn hoofd dan voel ik prima wanneer ik mezelf overvraag, anderen teveel in mijn energie toelaat, dingen tegen mijn gevoel in doe, gevoelens oppik die niet van mij zijn, of mijn intuïtie negeer. Dat is niet altijd zo geweest. In de loop van mijn leven was ik erg goed geworden in incasseren, volhouden en verdragen. Toen voelde ik mijn grenzen en behoeften slecht. Het oefenen met luisteren naar mijn lichaam als signaalgever begon heel basaal. Als ik dorst had, water pakken. Als ik moe was rusten. Als ik woorden voelde opkomen, ze uitspreken. Zintuiglijk bezig zijn, ruiken, kijken, voelen.

Ik laad mezelf op door lekker te lezen op de bank of ergens buiten. Dansen. Gezelligheid met vrienden. Sex. Goed eten en fijne wijn. Sessies geven in mijn praktijk. Gescharrel in huis met mijn dochters. Wandelen met mijn hond. Met een tijdschrift erbij ergens koffie bestellen en drinken. Massages ontvangen. Ik krijg eigenlijk van veel dingen energie.

Op je Insta profiel (@paolcounseling) noem je jezelf SelfLove Warrior, zelfliefde is ook voor mij enorm belangrijk en ik ben blij dat er de laatste tijd meer aandacht voor is. Waarom is zelfliefde op dit moment zo’n hot topic volgens jou?

Goeie vraag. Ik denk daar de laatste tijd wel over na. Een echt concreet antwoord op het waarom heb ik niet. Voor mij is het heel organisch ontstaan en dat zette zich al in rond 2012 tijdens mijn opleidingen en daarna integreerde dat op persoonlijk vlak gedurende een intensief therapeutisch traject dat ik volgde. Vorig jaar sprak ik veel met een bevriende online branding coach en ik werkte met haar mijn koers en missie voor Paol Counseling uit. Het was niet meer dan logisch dat zelfliefde een grote peiler zou worden. Voor de feestdagen had ik nog schroom om over zelfliefde te praten en schrijven omdat ik het zelden hoorde of zag en bang was dat het gezapig en wazig overkwam. Niet wetende dat het halverwege dit jaar echt rondzoemt van de zelfliefde op social media en in tijdschriften. In het begin vond ik dat gek maar nu gewoon mooi. Er is blijkbaar een bepaalde bewustwording en behoefte ontstaan. Net zoals er ooit meer behoefte was aan mindfulness en yoga. Ook al is dat weer echt wat anders.

Vaak ontstaat zoiets uit een periode waarin er een tekort of overschot van iets was. Dan ontstaat er een tegenstroom. Misschien hebben we ons met zijn allen teveel overvraagd en zijn we daarmee te hard voor onszelf geweest en moeten we terug naar binnen en milder voor onszelf zijn. En misschien zijn we te veel gaan geloven in de maakbaarheid van het leven en valt dat tegen. Ook de maakbaarheid van onszelf valt wellicht tegen. Ondanks alle tips en tricks van magazines en dieetboeken. Dan zul je je imperfecties en tegenslagen toch moeten omarmen en accepteren. Goeie vraag. Als ik het antwoord precies weet zal ik er over gaan schrijven.

Wat betekent zelfliefde voor jou?

Als ik terugkijk naar mijn leven is het altijd een thema geweest. Sterker nog. Ik denk dat het ook een thema van mijn vader is geweest. Die na zijn ervaringen als jonge militair in de tweede wereldoorlog in Indonesië veel kampte met extreme stress, schuld en schaamte. Geen goed gevoel over zichzelf terwijl het een bijzonder lieve man was. Zelfliefde is het beste medicijn voor schuld en schaamte. Er was ook veel angst in ons gezin. Ook voor angst is liefde en met name zelfliefde een sterk medicijn. Ik kom van ver. Ik had een erg slecht zelfbeeld en lage eigenwaarde. Haast geen gevoel van een ik en een echte eigen wil was volledig weggedrukt. Dat leidde tot destructief gedrag op allerlei manieren. En ik heb hard moeten werken dat te zuiveren en op te krikken van diep in het rood naar ver in het groen. Ik heb als volgende generatie het thema weer wat verder mogen uitwerken en ben daar op mijn manier dus nog steeds mee bezig. Zelfliefde is veel voor me gaan betekenen, het is het fundament geworden voor een gezonder leven op veel vlakken, met heel veel meer innerlijke rust dan voorheen. Voor mij is het alles behalve een hype of trend, ik zie mezelf als ik oud en grijs ben nog steeds bezig met deze materie op werkvlak.

Op je website lees ik dat je tegenslagen graag omzet in kracht en kennis. Ik vind dit een prachtig uitgangspunt. Wat wil je andere vrouwen vooral meegeven?

Ik wil meegeven dat ze geen schroom hoeven hebben om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Het kan soms eng zijn maar trouw zijn aan jezelf en jezelf respecteren is tegelijk de enige manier om anderen ook loyaal en respectvol te laten zijn aan en naar jou. Zelfliefde voorop. Elke vrouw is bijzonder en mooi en mag daar zuinig en trots op zijn. Je bent al zo oké zoals je bent. Hou maar van die vrouw van gisteren, vandaag en de versie van morgen. All is fine.

En dat in the end zelfliefde en zelfzorg niet alleen voor jouzelf essentieel is maar dat je daarmee ook je dierbaren een gunst doet. Jij wordt er een uitgebalanceerder kalmer prettiger mens door. Al je contacten en relaties worden beter. Dat is ook fijn voor anderen ook al doe je het niet voor hen. En dat dus daarmee jij een bijdrage doet aan een mooiere wereld. Het gaat dus om een hoger plan. Dat de wereld er mooier van wordt is een mega mooie bonus.

Voor mij zet hoe ik de dag begin de toon voor de rest van de dag en ik wil altijd veel te veel voor 9 uur (yoga, mediteren, alvast een was doen, pannekoeken bakken etc), daarom ben ik altijd zo nieuwsgierig naar hoe anderen hun dag beginnen. Dus….Annemarie: hoe start jij jouw dag?

Dat is nogal verschillend omdat ik de ene week twee dochters en een hond in huis heb en de andere week niet. Dat is heel verschillend opstaan kan ik je vertellen. Maar in de basis is mijn start eerlijk gezegd niet heel erg bijzonder. Het zou fantastisch zijn en ik streef ernaar om vroeg op te staan en yoga te doen en te mediteren en mijn telefoon pas na het ontbijt aan te zetten. Maar in de praktijk loopt het meer niet dan wel zo. Meestal is het een praktische reeks van handelingen als stretchen, douchen, wandelen met hond, brood smeren voor de jongste, zelf ontbijten, tassen pakken, oog op klok en wegwezen. Sorry, niet een heel zen antwoord. Opstaan is een dynamisch iets bij mij. Elk kwartaal weer anders. Ik werk er momenteel aan om vroeger op te staan. Daarvoor oefen ik überhaupt eerst met vroeger naar bed gaan, haha!

Lezen, lezen en nog eens lezen: mijn huis is net een bibliotheek en er liggen standaard vier boeken op mijn nachtkastje. Mijn honger naar letters is bijna niet te stillen en ik ben altijd op zoek naar meer leestips. Benieuwd welk  boek nog op jouw wishlist staat.

Ik heb mijn next wishlisht boek al in huis maar ik ben er de laatste maand nog niet aan toegekomen om in te beginnen. Daarbij zit ik zit nog in het laatste stukje van Huisje Boompje Beest van Roos Schlikker. Hilarisch leuk boek, eigenlijk over schaduwzijden van zogenaamd keurige mensen. Iets dat we allemaal hebben, donkere kanten. Ik popel wel om mijn wishlist boek op de bank te gaan lezen met thee en een marker bij de hand. Het heet het Psychologisch handboek voor de niet zo perfecte vrouw. Van Lisette Wevers & Francisca Kramer. Er worden onderwerpen aangesneden als veerkracht, groei, seks, zingeving, verlies, vertrouwen, stress, balans, depressie, kracht en compassie. Worden vast fijne avonden voor mij met dat boek.

Annemarie Paol schreef een mini magazine met 100 tips voor meer zelfliefde. Het magazine vind je hier.

Ben jij ook een vrouw die haar leven rockt en vind je het leuk om je verhaal te delen? Neem dan contact met mij op!

Foto credit Annemarie Paol: Paul van der Doef

LEES OOK