Selfcare

5 x Deze tips verlichten wellicht hooikoorts klachten

U vraagt wij draaien. Onlangs kreeg ik een vraag over welke steen geschikt zou zijn om hooikoorts klachten te verlichten. Ik dook direct de boeken in en deel graag mijn bevindingen.

In de lente gaan planten, bomen en grassen weer bloeien en vormen stuifmeel wat door de lucht circuleert. Deze stuifmeelkorrels worden ingeademd wanneer je in de buitenlucht bent en in aanraking komt met de slijmvliezen. Bij mensen met een pollenallergie is het afweermechanisme van slag en treden er overgevoeligheidsreacties op als gevolg van doorgaans onschadelijke stoffen. Dit kunnen allergenen zijn van dieren of planten. Bij een pollenallergie zijn het plantaardige allergenen. Normaal maakt het lichaam antistoffen aan tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Bij een allergie is er een te sterke reactie op een stof die niet schadelijk hoeft te zijn. Deze reacties wordt hooikoorts genoemd: dat wil eigenlijk zeggen een allergie voor pollen.

Tot zover de achtergrondinfo, nu 5 tips die je hopelijk helpen je klachten te verminderen.

  1. Beperk de inname van voeding die de aanmaak van histamine bevorderen. Je lichaam maakt bij hooikoorts zelf al teveel histamine aan. Vermijden hiervan kan opluchten. Helemaal onderaan staat de lijst met voedingsmiddelen die histamine bevatten.
  2. Versterk je immuunsysteem: zorg voor voldoende rust, haal diep adem, volg een yogales, eet zoveel mogelijk biologisch en leg de nadruk op (groene) groenten.
  3. Volgens de Chinese voedingsleer vindt hooikoorts zijn oorsprong in een stoornis in de functiekring van de lever. Ondersteun je lever door het eten van verse kruiden, groene groenten en overbodige afvalstoffen te vermijden (chemische cosmetica, teveel alcohol etc.) . De lever wordt ook geassocieerd met boosheid (wat heb je op je lever..) . Kan het zijn dat je ergens boosheid vasthoudt?
  4. Ayurvedisch gezien betekent hooikoorts een verstoring van de pitta (correspondeert met het vuur en water element) en kapha (correspondeert met het aarde en water element) dosha’s. Om deze in balans te brengen wil je de hitte in je lichaam blussen (die tranende, branderige ogen) en vermijden dat de slijmvliezen gaan irriteren. Zuivelproducten stimuleren slijmvorming, skip deze dus als je last hebt van je luchtwegen. Om pitta te kalmeren (en het immuunsysteem te versterken kun je iedere dag een kleine hoeveelheid Aloe Vera sap drinken. Aloe Vera heeft verkoelende eigenschappen (het wordt niet voor niks als after sun gebruikt :))
  5. Neem rust! Take Five! Take it Easy! Relax! Stress speelt zo’n belangrijke factor bij het ontstaan van een allergie omdat het de weerstand zo vermindert. Bovendien haal je bij stress minder adem, eet je sneller, gaat je hartslag te snel en ziet je in een survival modus die je helemaal niet wilt. Het leven is nu, weet je nog? Ga na waar je stress van krijgt, boek een massage, lees een boek, kijk eens niet op je telefoon als je in de trein zit en maak die bomvolle agenda leeg. Je hebt maar 1 jij, zorg goed voor jezelf!

Terug naar de vraag: welke steen helpt bij hooikoorts? Nu moet je weten dat ik stenen naast heel mooi ook een fijne tool vindt voor een snelle ontspanning (of zo u blieft: ff mindful bezig zijn). Houd bv een barnsteen in je hand, sluit je ogen, voel je voeten en haal adem! Vergeet niet je schouders te laten zakken!

Histamine rijke voeding die je wilt vermijden

sojabonen, spinazie, zuurkool, bieten, tomaat, champignons, grapefruit, aardbeien, frambozen, ananas, gember, kiwi, meloen, schaaldieren, anijs, kaneel, mosterdzaad, chocolade, aspartaam.

Geraadpleegde bronnen: Verborgen krachten der edelstenen, de kristallenencyclopedie, Het Vijf Elementen Kookboek, Elk seizoen in je element.

LEES OOK